בסדציה רפואית עושים שימוש ברפואת שיניים בכמה מקרים, כאשר המטופל סובל מבעתה וחרדות המונעים ממנו לגשת לטיפול שנדרש עבורו, או כשמדובר בטיפול שיניים מורכב.
חרדה דנטלית היא אחד הגורמים המרכזיים שמונעים מאיתנו לתחזק את בריאותנו האוראלית באופן עקבי. היא נפוצה בקרב ילדים, מתבגרים ומבוגרים כאחד, ועל מנת לבלום את השלכותיה של בריאות פה מדרדרת וצורך דחוף יותר בטיפולי שיניים מורכבים ופולשניים יותר, הסדציה מיעה פתרון זמין, בטוח וללא תופעות לוואי ארוכות טווח.
במקרה של טיפול מורכב ופולשני יותר מטיפול שיניים רגיל, הסדציה מאפשרת לרופא השיניים לעבוד ביעילות מקסימלית של ניצול הזמן, ובכך להצליח ולסיים סדרת טיפולים מורכבת בפעם אחת ולא במספר מפגשים עוקבים. זוהי תרומה ממשית שמתבטאת גם בחסכון זמן ובאנרגיות הנדרשות למטופלים בהתמודדות עם חרדות של לפני טיפול בהתמודדות שנמשכת לאורך חודשים, וגם חיסכון של עלות ההוצאה כאשר סדרת טיפולים מצטמצמת לטיפול אחד.
סדציה רפואית איננה הרדמה מלאה ואיננה הרדמה מקומית, היא לא ניתנת בזריקה לאזור הטיפול, אלא בעירוי, בגלולה או בשאיפה של מה שידוע כגז צחוק. בניגוד להרדמה כללית המשתקת את כול השרירים, סדציה מייצרת ערפול אשר מונע מהמטופל לחוש בחרדה המוגברת המונעת ומסבכת את הטיפול הדרוש, מפחיתה את רגישותו לכאב, ובמשולב עם הרדמה מקומית, אם נדרשת, יוצרת כיסוי מגן מלא מפני כאב ומתח בזמן הטיפול.
ישנם כמה סוגים שונים של סדציה- בהתאם לרמת הטשטוש המבוקשת. ישנן תרופות נוגדות חרדה שניתן לבקש מרופא המשפחה ולקחתם ביידוע רופא השיניים לפני הטיפול, זו תקרא רמת סדציה קלה.
סדציה עמוקה יותר תנתן בגלולה על ידי רופא השיניים לפני הטיפול, והטיפול עצמו יתחיל לאחר שהטשטוש נכנס לפעולה. במקרים אלו המטופל יחוש שהוא מדבר באופן מגומגם ותנועתו מסורבלת, אך הכרתו תשאר ערנית בכול מהלך הטיפול. סדציה נשאפת (גז צחוק-ניטרוס אוקסיד) שייכת גם לרמת הסדציה הבינונית, והיא ניתנת רק על ידי רופא שיניים שהוסמך בכך, כאשר הרופא ממננן את רמת ההשפעה במהלך הטיפול. הטיפול בסדציה נשאפת נקרא טיפול בגז צחוק משום שהוא יוצר אופוריה קלה אצל המטופל ותחושה טובה, יחד עם זאת ערנותו ההכרתית נשמרת.
סדציה עמוקה ניתנת רק במקרים המחייבים זאת בצורת עירוי לווריד. הכרתית המטופל אינו ערני למהלך הטיפול ונמצא בתרדמה כמעט מלאה, בניגוד לרמות הסדציות הקודמות, הוא אינו יכול לתפקד ולשתף פעולה עם הוראות הרופא במהלך הטיפול.
לאחר תום טיפול השיניים המטופל מועבר למרחב התאוששות מכיל, זמן ההתאושות משתנה ממטופל למטופל ובהתאם לרמת הסדציה והחומר בו נעשה שימוש להשגתה. זמן ההתאוששות יכול לקחת מדקות אחדות ועד למספר שעות. חובת המרפאה לשחרר מטופל רק משחזר לרמת עירנות הכרתית מלאה.
תופעות הלוואי של הסדציה יכולות להיות מורגשות באופן קל גם לאחר שהמטופל שב להכרה מלאה, בצורת עייפות, בלבול מחשבתי קל, קושי בהתמצאות והתנסחות, לכן בכול טיפול בסדציה מתבקש מלווה שיפגוש את המטופל בתום הטיפול וייקח אותו לביתו. ישנה גם אפשרות לנוכחות מלווה בחדר הטיפולים בזמן טיפול השיניים, לפי העדפת המטופל.
נסיעה בתחבורה ציבורית או בערב הפרטי אסורה לאחר מתן הטיפול המטשטש ועד 24 לאחריו. את הטיפול יש לבקש רק ממרפאה שמורשית לתת אותו ורק מידיו של רופא שיניים שהוכשר והוסמך במתן סדציה, אם בכדור, נשאפת או בעירוי.