חרדה דנטלית, או בשמה המדעי- דנטפוביה, נפוצה ברמות שונות אצל מבוגרים וילדים כאחד. מצב זה באופן פרדוכסלי דווקא מחמיר כאשר נמנעים מביקור במרפאת השיניים באופן תקופתי, ובעיות קטנות הופכות לצורך בטיפול מורכב יותר שכרוך בהתמודדות גדולה יותר. רופאי השיניים מכירים חרדה זו היטב בקרב מטופליהם וישנן כמה דרכים מוכרות להתמודד מולה בסיוע הרופא.
בחרדה דנטלית אצל מבוגרים ניתן לטפל בצורות הרגעה, נשימות, ודמיון מודרך שהמטופל יבצע לפני תחילת הטיפול. אמצעי הרגעה נוסף הוא הבנת הטיפול בכול שלב, הבנת ההליך מאפשרת לנו יותר שליטה בחרדה. לכן בקשו מהרופא להסביר מה הוא עומד לבצע לפני הביצוע עצמו. הסבר מאפשר הפעלת דמיון מודרך שמשכך חרדה.
במקרה של חשש מועצם מפני הטיפול אפשר לבקש יותר חומרי שיכוך כאבים הרדמה במינון מעט גבוה יותר, על מנת שרגישות היתר תוקהה וישנה אף אפשרות לטיפול בסדציה (גז צחוק) אשר השפעתו מסייעת בעקיפין בהנמכת הרגישות לכאב ויצירת אופריה קלה.
בחרדה דנטלית אצל ילדים מומלץ לבחור ברופא המנוסה בטיפול גם בילדים, שמקרין בטחון, פתיחות והבנה לנפשם של ילדים. מומלץ לקחת את הילד לראות את המרפאה לפני הטיפול כך שינתן לילד זמן עיבוד אחרי הביקור הראשוני ולפני הביקור הטיפולי, ובזמן זה לשוחח עם הילד על פחדיו ואף לשוחח שיחה קלה עם הרופא ובשיתוף הילד. אפשר גם לקחת את הילד לטיפול שיניים של אחד ההורים, על מנת שיראה כיצד ההורה עובר בעצמו את הטיפול קודם. מצפייה בהורה עובר את הטיפול ללא בעיות, הילד יכול לשאוב השראה וכוחות להתמודד מול פחדיו.
מעל הכול, כמו בכול אספקט בחיים, התקשורת הפתוחה היא הפתרון לשיכוך חרדה. בחרו ברופא שיניים שמעורר בכם אמון ואף מעלה חיוך על השפתיים. רופא שיניים בעל הומור משובח שמסייע להפיג רגעי מתח בטיפול הוא מתנה גדולה למטופליו, אך בעיקר התקשורת והאמפטיה של הרופא הם אלו אשר יחלצו אתכם ממצבי תעוקה ולחץ מוגברים.
אצל חלקנו תחושת חוסר האונים על הכיסא המונמך וחוסר היכולת לתקשר את הרגשתנו במילים בזמן שהרופא מטפל בפינו הוא מצב שמזמן חרדות. לטיפול בתחושה מפחידה זו כדאי להסכים על מעיין שפת סימנים ומחוות אשר יאפשרו לכם להאט ולעצור את הטיפול במהלך רגע מפחיד, לקחת כמה נשימות הרגעה ולהמשיך שוב. אפשר גם לבקש לשמוע בחדר הטיפולים מוסיקה מוכרת ואהובה עליכם בווליום נמוך. מוסיקה מרגיעה שאתם מכירים יכולה לסייע מאד להתגבר על רעשי כלי הטיפול השונים ועל החרדה שהם יכולים לעורר.
חוש הריח שלנו מעלה בנו זכרונות ותחושות באופן חזק ביותר, וריח החומרים בהם רופא השיניים עושה שימוש מוכר לכולנו, ובכן גם באספקט זה חל שינוי, וכיום הריח במרפאת השיניים מעורר הרבה פחות חרדות היסטוריות מביקורים קודמם אצל רופא השיניים. החומרים החדשים בהם עושים שימוש כיום ברפואת השיניים אינם חזקים בריחם הקליני והקר כבעבר, ורופאי שיניים אף דואגים למכשור המדיף ריח נעים שמעלה תחושה וזכרון מגוננים ושאינם מאיימים, ובכך עוקפים זכרון המעלה חרדות אצל המטופלים.
סביבה נעימה וידידותית כבר מחדר הקבלה ובחדר הטיפולים עצמו היא בעלת משקל גדול. לכן, כדאי ליידע את הרופא על קיום החרדה כך שתעטפו בסביבה מכילה ונוטעת בטחון. תחושה עצמית שאתם מובנים ובידיים טובות תסייע לכם מאד בהתמודדות העצמית מול החרדה. חשוב להבין שחרדה דנטלית היא נפוצה יחסית ואין בה שום בושה. רופאי שיניים מנוסים מכירים דרכי התמודדות שונות בחרדה דנטלית על היבטיה השונים, לכן מלבד טיפול עצמי של וול ביינג, רופא השיניים יכול להציע לכם דרכי התמודדות נוספות, ועצם השיתוף, הקשב וניסוי דרכי התמודדות שונות כבר מאפשר את הסרת עוקץ החרדה ושליטה גדולה יותר בגילומים שלה.
לסיכום הנקודות האלו יסיעו לכם בהתמודדות פעילה ומנצחת מול חרדה דנטלית-
- בחירה ברופא קשוב, ידידותי ומעורר אמון מלא שיתאים גישה אישית להתמודדות עם החרדה שלכם
- שיתוף הרופא בחרדה לפני תחילת הטיפול
- ביקור במרפאה לפני ביקור הטיפולים עצמו
- לדמיין את הטיפול באופן חיובי בצורת דמיון מודרך
- הסכמה על שפת סימנים לפני תחילת הטיפול
- הסבר מפי הרופא לפני תחילת כול שלב בטיפול. הבנת התהליך מסייעת מאד במניעת חרדות לא רציונליות.